Авокадото е растение от семейство Лаврови /Lauraceae/ с интересна биография, достойна за приключенски сериал. Според учените неговата родина е територията на днешно Мексико и Централна Америка. Ботанически авокадото е плод с много едра семка, наподобяваща костилка.

Изследователски данни сочат, че то е еволюирало от незапомнени времена в синхрон с изчезналата преди много векове мегафауна. Днес вече не се срещат такива животни, чиято храносмилателна система да позволява поглъщането на целия плод и отделянето на семката цяла, с което се гарантира естественото разпространение на вида чрез разширяване на големи ареали.

Съществуването на авокадото в днешно време се определя като еволюционен анахронизъм. Именно големината на костилката обаче не се е променила от тези древни времена досега. Но пък размерът на мезокарпа /използваната сърцевина/ при култивираните сортове значително се е увеличил, осигурявайки суровина в изобилие за така популярното гуакамоле, както и за безброй други здравословни ястия. Тук предлагаме изпитани в медицинския ни център рецепти.

Авокадото е прекрасен избор да овкусяваме салатите си и по този начин силно да увеличим бионаличността, или по друг начин казано, количеството абсорбирани мастноразтворими витамини и антиоксиданти. Освен че спомага за усвояването им, то самото съдържа бета-каротин, като удивителното тук е, че спомага и за преобразуването на самия бета-каротин във витамин А в човешкото тяло.

Не можем да разчитаме на авокадото за добър източник на омега-3 мастни киселини, особено като се има предвид, че съотношението им с омега-6 в него е 1 към 10. Но ценността му се обуславя от факта, че е богато на омега-9 мононенаситени мастни киселини, сравними по съдържание с маслината.

Не е препоръчително плодът да се обработва термично, но като овкусител за различни салати или част от дипове и пастети прави възможно намаляването или пълното изключване на вредни екстрахирани мазнини в рецептите. Наред с вече споменатите маслини, ядките и семената, то е здравословният начин за добавяне на мазнини в ястията.

Авокадото е доста калорично в сравнение с други плодове. В него се съдържат 160 ккал в количество от 100 г, при което от 70 до 80% от калориите са благодарение на мазнините, но повечето от тях, както споменахме, са полезни. А и не консумираме голямо количество от него наведнъж, като се има предвид, че то бързо засища. Гликемичният му товар и гликемичният индекс са доста ниски и това убедително го поставя в категорията на полезните за здравословно меню храни.

Отличен източник е на пантотенова киселина /витамин В5/, на витамини В6 и В9, К, С и Е. При антиоксидантите наред с бета-каротина се нареждат и лутеин и зеаксантин, изключително необходими за предпазване от увреждане на зрението.

Добре е да се отбележи, че кората и костилката на плода съдържат известно количество токсично вещество, наречено персин. Той може да е токсичен за някои домашни животни, а за други от тях дори силно отровен.

За хората, както вече изяснихме, авокадото не само не е заплаха, но има много полезни характеристики.

Пациенти са ми задавали въпроса дали точно в костилката не се съдържат повечето хранителни вещества на плода. Действително теоретично там се откриват много полифеноли, но те са представени най-вече от танини, придаващи горчив и съответно не дотам приятен вкус. Съветът ми е костилката да се отстрани и да се възползваме само от сърцевината, която прави менюто вкусно и здравословно.

Съавтор на статията на д-р Емилова е Веселин Станков

Контакти

  • Постъпването в клиниката на д-р Емилова става само след предварителна резервация по телефона. Приемането на пациенти без резервации не се гарантира.
  • Постъпващите е необходимо да носят със себе си медицинска документация (изследвания и епикризи), описваща техните заболявания, а също така бански костюм, спортен екип и маратонки.
  • Желаещите да бъдат лекувани, без да остават в клиниката могат да получат консултация на място с д-р Емилова или лекар от нейния екип след предварително записване.

Телефон

+359 (0) 888 951 288

Адрес

Клиника „Д-р Емилова“
х-л „Аква Азур“
К.К. Св. Св. Константин и Елена
Варна 9006

Доставки в цялата страна. Резултати, доказани с изследвания.

Поръчай книгата сега от тук.

 

 

This will close in 15 seconds